Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine.
”Unora le place arta” (This Is Art, Spania, 2018-2019) ne oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre. Acest documentar a fost conceput cu scopul de a stârni emoții, dar și de a ne ajuta să explorăm un nou teritoriu al cunoașterii.
Arta nu există fără privitor, iar noi am fi cu siguranță mai săraci sufletește fără ea. Gazda acestui program, Ramon Gener, ne poartă prin istoria artei analizând emoțiile și sentimentele prin intermediul creațiilor picturale sau sculpturale.
Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:10, TVR Cultural difuzează două episoade din seria ”Unora le place arta” despre umor și melancolie.
Umorul este o emoție care poate schimba felul în care privim lumea. În acest episod, navigăm prin literatura universală, pe urmele lui Don Quijote de la Mancha, pentru a înțelege cum folosește arta umorul. Lucrarea întruchipează ca nicio alta puterea umorului de a trece dincolo de râs.
Fan al romanului lui Cervamtes, scriitorul Eduardo Mendoza ne dezvăluie ușurința cu care Cervantes a putut să încarneze această emoție, o emoție atât de prezentă în artă și în măreția a două personaje ca Don Quijote și Sancho Panza.
Apoi vom descoperi că umorul poate lua multe forme. Marcel Duchamp și versiunea Mona Lisa creată de el ne arată că umorul poate fi un instrument eficient în îndepărtarea fricii ce ne-ar putea ține departe de artă. René Magritte și Cristina de Middel au folosit umorul absurd pentru a sparge modelele trecutului. Iar Haydn a reușit să îl mascheze în muzica sa și a reușit să transforme ironia într-o armă subtilă împotriva puterilor existente.
***
Pentru Vincent Van Gogh, melancolia care i-a afectat mintea și sufletul a fost forța neobosită a creativității sale. În acest episod călătorim spre Auvers-sur-Oise, urmând drumul pe care marele pictor olandez l-a parcurs înainte de a muri. Vom privi aceleași peisaje, vom merge pe aceleași străzi și vom sta în aceleași locuri unde a stat artistul. Încercăm să-i înțelegem tristețea profundă și vom afla dacă este adevărat că melancolia ne face mai creativi.
Căutăm melancolia și în lucrările pictorului romantic John Constable, care și-a proiectat starea în artă, la fel ca și Van Gogh. Melancolia nu este neapărat conectată cu o etapă anume din viața unui artist sau cu personalitatea sa. Vom vedea cum a fost descrisă în arta lui Georges de la Tour, Domenico Fetti și Albrecht Dürer, Man Ray, Andrea Mantegna și Picasso.
Descoperim în acest episod și cum sună melancolia, cum ar trebui să sune un cântec pentru a fi melancolic. Prin contrast vom vedea latura pozitivă a acestei emoții cu ajutorul psihoterapeutei britanice Philippa Perry și fața crudă a melancoliei, la Shakespeare.
Regizor şi prezentator: Ramon Gener.
Info și foto: materiale promo TVR